GRAD MOSTAR RASPISAO POZIV ZA RASVJETU: Tender kojim se ograničava konkurencija za manje ponuđače

 

Grad Mostar raspisao je tender za nabavku i montažu rasvjetnih tijela vrijednu 70 hiljada KM.

 

Piše: Branka Mrkić

 

Kao uslov ekonomske i finansijske sposobnosti ponuđača traži se da ponuđač ima sredstva ili ima pristup raspoloživim likvidnim finansijskim sredstvima, ne uzimajući u obzir druge ugovorene obaveze ponuđača, u vrijednosti od minimalno 20 hiljada KM. Pritom se ugovorni organ poziva na član 47 Zakona o javnim nabavkama.

Ovaj član precizira da ugovorno tijelo može utvrditi u tenderskoj dokumentaciji minimalne uvjete u pogledu ekonomske i financijske sposobnosti kandidata/ponuditelja, kao i dokaze koji se zahtijevaju, a Grad Mostar navodi da će ponuda će biti odbačena ako ponuđač ne ispuni minimalne uslove.

Ovaj zahtjev ipak nije u skladu sa Zakonom javnim nabavkama jer se ovim ograničava konkurencija za manje ponuđače.

Pored toga, za nabavku rasvjete traži se i uslov da ukupan promet koji je ponuđač, bilo samostalno ili kao zajedničko poduzetništvo, ostvario u segmentu poslovanja koji je predmet ugovora, za period od tri posljednje finansijske godine ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja, ne smije biti ispod 140.000 KM bez PDV-a, odnosno 163.800 KM sa PDV-om.

Iako Zakon o javnim nabavkama dozvoljava ovakvo postupanje , ugovorni organ, ukolik oje zaista želio izbjeći diskriminaciju potrošača mogao je propisati da ponuđač treba imati minimalno realizaciju jednog ugovora procijenjene vrijednosti

Predmet ovog postupka javne nabavke je nabavka i montaža rasvjetnih tijela u dvorani OŠ Gnojnice, te na lokacijama gradskih područja i podijeljena je na tri LOT-a.

Od početka ove godine Grad Mostar dodijelio je dva ugovora za radove u vezi sa javnom rasvjetom, a oba je dobila mostarska firma Dema & S. Ukupna vrijednost oba ugovora bila je oko 125.000 KM bez PDV-a. Od 2015. ova firma dobilka je ugovore za postavljanje rasvjete vrijedne oko 780.000 KM bez PDV-a. Slične ugovore Dema & S dobijala je i proteklih godina. U 2022. za istu namjenu izdvojeno je oko 400.000 KM. Osim Dema & S ugovore su dobile i mostarske firme Elko-Marić, Projecta.

Prošle godine pisali smo da se gradska vlast u Mostaru, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem (HDZ BiH), odlučila počastiti s tri nova vozila procijenjene vrijednosti od 140.000 KM bez PDV-a. Kako je objavljeno, vozila se nabavljaju putem finansijskog lizinga, a naš portal detektovao je nezakonitosti u ovoj nabavci.

 

 

(pratimotendere.ba)

0