POTVRĐENO PISANJE PORTALA PRATIMO TENDERE: Firma AD Kraft dobit će 750.000 KM za medijsku promociju HE na Trebišnjici

 

Kao što smo najavili polovinom juna ove godine tender za medijsku promociju HE na Trebišnjici vrijedan 750.000 KM dobila je firma AD KRAFT iz Banja Luke

 

Piše: Azra Omerović

 

Firma AD Kaft iz Banja Luke jedina je dostavila ponudu na tenderu za nabavku usluga „promocije na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja u periodu do 31.12.2023. godine“ Hidroelektrana na Trebišnjici. Tender vrijedan 750.000 KM dodijeljen je ovoj firmi.

AD KRAFT uz fimu Grape jedine su dvije firme u BiH koje su ispunjavale uslove iz tenderske dokumentacije.

Podsjetimo javnost da je portal PratimoTendere polovinom juna upozorio da se se radi o rizičnoj nabavci jer uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na mogućnost diskriminacije ponuđača.

 

 

U tenderskoj dokumentaciji traženo je da ponuđač mora da posjeduje Google Premier Partner značku za BiH najmanje 2 godine uzastopno. Samo dvije firme iz BiH trenutno imaju status google partnera za 2023. godinu to su firma AD Kraft i Grape iz Banja Luke.

Podsjetimo da zbog prenošenja teksta s portala PratimoTendere, glavni i odgovorni urednik medija Moja Hercegovina Dragiša Sikimić pretrpio je prijetnje i uvrede od Dragana Jerinića. Ono što je Jeriniću moglo „zasmetati“ jeste što su upravo njegova supruga Brankica i on spomenuti u tekstu. Podsjetimo kratko da je Dragan Jerinić bio glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, a njegova supruga Brankica bivša je novinarka Glasa Srpske. U samom tekstu istaknuto je kako je firma Grape samo jedna od dvije firme koja može dobiti spomenuti tender, te da je suvlasnik ove firme agencija Info 5. Ova agencija je u vlasništvu – Dragana i Brankice Jerinić.

 

 

 

Još je interesantnija činjenica da se firma Grape uopšte nije javila na tender iako je ispunjavala uslove. Na tender je pristigla samo jedna ponuda i to firma AD Kraft iz Banja Luke. Vlasnici ove firme su Edina Velić i Edina Ćulum. Zanimljiva je činjenica da je ova firma osnovana početkom avgusta prošle godine. Ova firma je u 2022. godini imala pet zaposlenih, prihode od 387.000 KM i dobit od 311.000 KM. Ovo je prvi značajniji tender od javnih institucija koji je dobila ova firma.

 

ŠTA SE PLAĆA 750.000 KM

U tenderskoj dokumentaciji za promociju preduzeća na pet nivoa navedeni su različiti uslovi i cijene koji će ukupno koštati 750.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 1 traženo je pisanje jedne novosti za objavu na portalima, jedna objava na društvenim mrežama, jedna naslovna fotografija, sponzorisanje objave na društvenim mrežama, jedan sponzorisani oglas te jedan Google displej oglasa. Za ovo oglašavanje planirano je do 3.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 2 traženo je isto kao i za nivo 1 s dodatkom dva Google displeja oglasa te primjena logotipa i dizajn banera. Za promociju preduzeća na nivou 2 planirano je između 3.000 i 6.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 3 osim ovih zahtjevane su još neke usluge a HE Trebišnjica izdvojit će do 20.000 KM za ove namjene. Za promociju preduzeća nivo 4 Hidroelektrana na Trebišnjici izdvojit će između 20.000 i 100.000 KM, te za promociju preduzeća nivo 5 HE Trebišnjica izdvaja do 200.000 KM!

 

(pratimotendere.ba)

0