IZGRADNJA DVORANE U BANJOJ LUCI (2): Sanacija sale za borilačke vještine plaćena 165.000 KM umjesto planiranih 100.000 KM

 

U augustu 2022. godine Grad Banja Luka raspisao je tender za sanaciju sale za borilačke vještine u objektu OŠ „Sveti Sava“ na Laušu, što su tada procijenili na 100.000 KM bez PDV-a. Stigle su dvije ponude, a firma koja je ponudila cijenu od 99.915 KM odustala je od zaključenja ugovora. Ugovor je na kraju dodijeljen firmi Tekton, a konačna vrijednost bila je znatno veća - 137.584 KM bez PDV-a. Na sve to, nedavno je zaključen ugovor za dodatne radove u vrijednosti od 27.454 KM bez PDV-a

 

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković pohvalit će se nedavno izgradnjom nove sportske dvorane u banjalučkom naselju Lauš, koja je izgrađena uz OŠ „Sveti Sava“. 

„Ova sjajna dvorana je potrebna gradu i ispunjava evropske i svjetske standarde za sve vrste sportskih takmičenja. Služit će đacima i novim generacijama, stanovnicima Lauša, sportistima i cijeloj Banjaluci”, kazao je tom prilikom gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ono što niko od zvaničnika nije spomenuo jesu javne nabavke koje su pratile izgradnju dvorane.

Portal PratimoTendere već je jednim dijelom pisao o tome. Podsjetimo, projekat je započet još u vrijeme bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića. Tada su procijenili da će izgradnja koštati oko 1,15 miliona maraka bez PDV-a. Tri godine kasnije, potrošeno je čak oko 444 hiljade maraka više, a sve su pratili ugovori za dodatne radove na samoj zakonskoj granici.

 

 

Tada smo naveli i da to nije konačna cifra, jer je bilo potrebno sanirati i neke druge sale, opremiti sportsku dvoranu, izvesti radove na vanjskom uređenju… 

Prije svega analizirat ćemo nabavku radova za sanaciju sale za borilačke vještine. Tender je raspisan u augustu 2022, a procjena gradske vlasti bila je da bi to trebalo koštati tačno 100.000 KM bez PDV-a.

Na njihovu adresu stigle su dvije ponude. Ona povoljnija iznosila je 99.915 KM, no firma koje je ponudila ovu cijenu je iz nepoznatih razloga odustala od zaključenja ugovora.

Stoga Stanivuković i saradnici odlučuju ugovor dodijeliti drugorangiranom ponuđaču, kompaniji Tekton koja je, podsjetimo, prethodno pobijedila na tenderu za izgradnju sportske dvorane. 

Ponuda ove firme od 137.584 KM bez PDV-a, slično kao i na prethodnom tenderu, bila je znatno veća od procijenjene vrijednosti nabavke. Ipak, tender ponovo nije poništen, nego je odlučeno da se „odriješi kesa“ i izdvoji dodatan novac.

Ugovor vrijedan spomenutih 137.584 KM bez PDV-a parafiran je 24. novembra 2022. godine. Da li je u pitanju bila samo pogrešna procjena ugovornog organa ili je konačna cijena previsoka teško je procijeniti, ali je činjenica da ni ta cijena na kraju nije bila konačna!

Tako je 19. septembra s firmom Tekton zaključen novi ugovor – onaj za dodatne radove na sanaciji sale za borilačke vještine. Očekivano, sve je urađeno koristeći netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja, a vrijednost ovog ugovora bila je 27.454 KM bez PDV-a.

Procentualno, vrijednost ugovora za dodatne radove iznosi 19,95% vrijednosti osnovnog ugovora. Podsjetimo, prema Zakonu o javnim nabavkama, vrijednost ovih vrsta ugovora može iznositi maksimalno 20% vrijednosti osnovnog ugovora.

Tako je umjesto predviđenih 100.000 KM, sanacija sale sa borilačke vještine poreske obveznike koštala čak 165.038 KM bez PDV-a!

I nije ovo prvi put da se zaključuju ugovori za dodatne radove ili nabavku dodatne robe kada je riječ o ovoj sportskoj dvorani.

Kada je riječ o opremanju sale za borilačke vještine, ugovor je zaključen sa firmom Top Sport iz Bijeljine. Vrijednost je bila 44.954 KM bez PDV-a. Kasnije je odlučeno da se zaključi ugovor za dodatno opremanje sale. Pregovaračkim postupkom dogovorena je cijena od 4.375 KM bez PDV-a, što je opet skoro na zakonskoj granici od 10%.

Pojašnjenja radi, kada je riječ o radovima, vrijednost ugovora za dodatne radove može biti do 20% vrijednosti osnovnog ugovora, ali kada je u pitanju nabavka robe, vrijednost dodatnog ugovora može biti do maksimalno 10% vrijednosti osnovnog ugovora.

Na kraju recimo i to da je Grad Banja Luka proveo još nekoliko tendera u vezi sa sportskom dvoranom Lauš. Tako je 5. oktobra 2022. godine ugovor vrijedan 130.000 KM u vezi s opremanjem sportske dvorane dodijeljen spomenutoj firmi Top Sport, dok je 2. juna 2023. godine firmi Tekton dodijeljen još jedan ugovor, ovoga puta za izvođenje radova na vanjskom uređenju oko objekta sportske dvorane, vrijedan 49.933,02 KM bez PDV-a.

 

(pratimotendere.ba)

 

0