SUMNJIVO UVJETOVANJE: Elektroprivredi RS upaljače i olovke ne možete prodati bez inžinjera grafičke tehnologije

 

Elektroprivreda RS odlučila je kupiti reklamne proizvode za procijenjenih 25.000 KM bez PDV-a. Iako je tender poprilično jednostavan, jer se suštinski traži samo personalizirani reklamni materijal, Luka Petrović i saradnici odlučili su otežati posao ponuđačima, pa se od njih traži da imaju i jednog inžinjera grafičke tehnologije

 

Važan dio svakog tendera jesu zahtjevi koje ugovorni organi postavljaju pred firme, u sklopu dijela tenderske dokumentacije koji se odnosi na tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača. 

U suštini, ova zakonska mogućnost ostavljena je kako bi se javni organi osigurali da će dobiti kvalitetne robe, usluge ili radove, u određenom zadatom roku, od firmi koje imaju iskustvo u tim poslovima, imaju zaposlenike koji mogu to uraditi, imaju neophodnu opremu…

Najčešće se ugovorni organi u Bosni i Hercegovini odlučuju od firmi tražiti uspješno iskustvo u realizaciji ugovora koji su isti ili slični konkretnom tenderu koji se provodi. To je posebno značajno kod nabavki kompleksnih radova, jer je razumno očekivati da će, primjerice, firma koja ima uspješno iskustvo u izgradnji autoputeva, taj posao uraditi bolje i brže nego neka firma koja nema to iskustvo.

Međutim, kao što je to nerijetko slučaj u bh. praksi, i ova zakonska mogućnost se ponekad zloupotrebljava ili se, u najmanju ruku, pretjeruje.

Tako je prije nekoliko dana Elektroprivreda Republike Srpske raspisala tender za nabavku reklamnih proizvoda s logom ovog mješovitog holdinga, u vrijednosti od 25.000 KM bez PDV-a.

Sama nabavka nije previše kompleksna, iako su neki proizvodi (pre)detaljno opisani. Uprkos tome što se traže veće količine reklamnih proizvoda, personalizirane olovke, upaljače, kese, kalendare, rokovnike, čestitke, satove, fascikle može napraviti veliki broj i manjih i većih firmi.

 

No, v.d. direktora Luka Petrović i njegove kolege odlučili su otežati posao potencijalnim ponuđačima, pa se osim uspješnog iskustva u realizaciji najmanje jednog ugovora o nabavci predmetne robe u vrijednosti ne manjoj od 25.000 KM bez PDV-a u posljednjoj godini, traži i to da ponuđači imaju na raspolaganju minimalno dva članatehničkog osoblja, i to minimalno jednog inžinjera grafičke tehnologije, te minimalno jedno lice sa certifikatom iz oblasti grafičkog dizajna.

 

S obzirom na ovako postavljen uvjet, ne bi bilo iznenađenje da za ovako jednostavan tender stigne veoma mali broj ponuda.

 

Na kraju recimo da se, kada je riječ o vrsti postupka javne nabavke, koristi konkurentski zahtjev, da je kriterij za dodjelu ugovora najniža cijena, te da je tender otvoren do 27. novembra, za kad je zakazano i otvaranje ponuda.

 

(pratimotendere.ba)

 

0