U SUPROTNOSTI SA PRAKSOM EVROPSKE UNIJE: Tri miliona KM za dozvole potencijalnog novog bloka TE Gacko

 

Više od tri miliona KM (sa PDV-om) izdvojit će novoosnovano preduzeće Termoelektrana Gacko razvoj i investicije za ishodovanje različitih vrsta dozvola za izgradnju termoelektrane Gacko 2

 

Preduzeće Termoelektrana Gacko razvoj i investicije osnovano je sredinom ove godine, a iz Elektroprivrede Republike Srpske rekli su da je glavni cilj da se sa aspekta postojeće termoelektrane i potencijala u rudarskom kopu Gacko sagledaju mogućnosti daljeg razvoja ovog proizvodnog objekta i finaliziraju problemi koji su prisutni na Termoelektrani Gacko:

- Ne vidimo nijedan razlog ni prepreku da se izradi potrebna dokumentacija za potencijalni novi blok Termoelektrane u Gacku za koji ERS za sada nije obezbijedio finansijska sredstva, ali otvorene su opcije da u projekat uđe neki novi investitor iz Evrope ili svijeta zainteresovan za ovakav energetski projekat -  rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS-a.

Iako se u Evropskoj uniji napušta korištenje energije iz fosilnih goriva, u Elektroprivredi RS-a ne vide problem što razvijaju projekte koji se oslanjaju na korištenje uglja. 

Portal Direkt prenosi da im je iz Elektroprivrede na konstataciju da u Evropi nema finansiranja novih termoelektrana, odgovoreno da su u Njemačkoj otvorene dvije, te jedna na sjeveru Grčke:

- Republika Srpska, odnosno  BiH nije članica Evropske Unije, ali želimo da pratimo politike koje se provode u EU. Stoga,  ne vidimo nijedan razlog ni prepreku da se izradi potrebna dokumentacija za potencijalni novi blok termoelektrane u Gacku za koji ERS za sada nije obezbijedila finansijska sredstva, ali otovorene su opcije da u projekat uđe neki novi investitor iz Evrope ili svijeta zainteresovan za ovakav energetski projekat - odgovorili su iz ERS-a Direktu. 

Kako prenosi Capital, u preduzeću su naveli da posao izgradnje želi kinesko-češka korporacija, te daje garancije da će ga završiti za četiri godine. 

 

Crvena zastavica

Za to vrijeme, u prečišćenom planu javnih nabavki navodi se da će za tri dozvole – pojedinačno – biti izdvojeno po 950 hiljada KM bez PDV-a: za ugovor o koncesiji, lokacijske uslove i ekološku dozvolu. 

Portal Pratimo tendere nabavku usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za ishodovanje ekološke dozvole za izgradnju TE Gacko 2 ocijenio je rizičnom i dodijelio joj crvenu zastavicu iz nekoliko razloga:

- Vršene su izmjene i dopune planskih dokumenata s ciljem uvrštavanja ove nabavke – jer ih u prvobitnom planu nije bilo. 

- Također, uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Traži se uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na ovu nabavku u prethodne tri godine, pri čemu vrijednost tog ugovora nije niža od 350 hiljada KM. 

Jasno je definisano i koji stručni kadar najpovoljniji ponuđač mora imati, te oprema i određeni certifikati. 

 

U postupku su do sada izjavljene dvije žalbe, pa je tenderska dokumentacija naknadno mijenjana. 

Ostalim dvjema nabavkama portal Pratimo tendere dodijelio je žutu zastavicu. 

Nejasno je na koji način je procijenjeno da će sve tri usluge koštati isti iznos novca, kada se radi o različitim vrstama dozvola. 

Portal InfoRadar je ranije pisao da bi se, po ocjenama stručnjaka, Gacko 2 već u startu mogao suočiti sa ogromnim troškovima poreza na emisije ugljendioksida, zbog promjene politike oporezivanja emisija. 

 

(pratimotendere.ba)

0